Rådets konferenser

Rådet anordnar konferenser och seminarier regelbundet, och särskilt i samband med publiceringen av Svensk finanspolitik och Särskilda studier. Nedan finns länkar till rådets konferenser och seminarier, inkl. inspelningar och presentationsbilder.

Konferens om rapporten Svensk finanspolitik, den 15 maj 2024

Konferens om rapporten Svensk finanspolitik, den 12 maj 2023.

Konferensen inleds av rådets presentation av rapporten, och kommenteras därefter av Karolina Ekholm (riksgäldsdirektör och chef för Riksgälden) och Jesper Hansson (doktor i nationalekonomi och före detta chef för avdelningen för penningpolitik vid Sveriges riksbank, från augusti Senior Economist vid Swedbank). Konferensen leds av Annika Creutzer.

Pressträff 10 maj 2023

Finanspolitiska rådets pressträff i samband med rapporten Svensk finanspolitik. De huvudsakliga slutsatserna av rådets rapport presenteras av Lars Heikensten (rådets ordförande) och Lisa Laun (rådets vice ordförande).

Konferens om ekonomisk ojämlikhet

Den 20 oktober anordnade rådet en heldagskonferens om ekonomisk ojämlikhet på World Trade Center (WTC) i Stockholm. Nedan bifogas presentatörernas bilder och en inspelning av konferensen.

Lucas Chancel Pdf, 7.8 MB.
Daniel Waldenström Pdf, 312.3 kB.
Åsa Hansson Pdf, 609.5 kB.
Torben Andersen Pdf, 313 kB.
Markus Jäntti Pdf, 3 MB.
Therese Nilsson Pdf, 416.3 kB.
Stefanie Stantcheva Pdf, 872.7 kB.


Konferens om Svensk finanspolitik 2022

Finanspolitiska rådets rapport Svensk finanspolitik 2022 publicerades den 16 maj. Med anledning av det anordnade rådet den 20 maj en konferens där rapportens huvudsakliga slutsatser presenterades.

Rapporten presenterades av Lars Heikensten (ordförande) och Lina Aldén (vice ordförande), och kommenterades av Susanne Ackum (dekan vid Ekonomihögskolan, Linnéuniversitetet), Ola Alterå (kanslichef på Klimatpolitiska rådet) och Lars Calmfors (professor och forskare vid Instituet för näringslivsforskning).

Bilder från konferensen Pdf, 966.8 kB.


Pressträff om Svensk finanspolitik 2022

Rapporten Svensk finanspolitik 2022 publicerades den 16 maj. Med anledning av det höll ordförande Lars Heikensten och ledamot Lina Aldén en presskonferens där de presenterade och svarade på frågor om rapporten.

Pressmeddelande Pdf, 152 kB.
Bilder från pressträffen Pdf, 153 kB.


Konferens om Pensionssystemet och pensionärernas inkomster

Finanspolitiska rådets studie Pensionssystemet och pensionärernas inkomster och underlagsrapporten Pensionärernas inkomster 1991-2019 publicerades den 6 maj. Med anledning av det anordnade rådet en konferens där studiernas huvudsakliga slutsatser presenterades.

Studierna kommenterades av Bo Könberg (f.d. sjukvårds- och socialförsäkringsminister), Daniel Barr (generaldirektör på Pensionsmyndigheten), Staffan Ström (pensionsekonom på Alecta) och Laura Hartman (chefsekonom på LO).

Från rådet medverkade Lars Heikensten (ordförande) och Lisa Laun (ledamot).

Bilder från konferensen Pdf, 2.9 MB.


Pressträff om Pensionssystemet och pensionärernas inkomster

Studien Pensionssystemet och pensionärernas inkomster publicerades den 6 maj. Med anledning av detta höll ordförande Lars Heikensten och rådsledamot Lisa Laun en presskonferens där de presenterade och svarade på frågor om studien.

Pressmeddelande Pdf, 140.9 kB.
Bilder från pressträffen Pdf, 201.6 kB.


Konferens om Svensk finanspolitik 2021

Finanspolitiska rådets rapport Svensk finanspolitik 2021 publicerades den 17 maj. Med anledning av detta anordnade rådet ett webbinarium där rapportens huvudsakliga slutsatser presenterades.

Rapporten kommenterades av Lena Unemo (kanslichef på Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) och Daniel Waldenström (professor i nationalekonomi och forskare vid IFN).

Bilder från webbinariet Pdf, 500.2 kB.


Pressträff om Svensk finanspolitik 2021

Rapporten Svensk finanspolitik 2021 publicerades den 17 maj. Med anledning av detta höll ordförande Lars Heikensten och ledamot Lina Aldén en presskonferens där de presenterade och svarade på frågor om rapporten.

Pressmeddelande Pdf, 131.3 kB.
Bilder från pressträffen Pdf, 396.4 kB.